Algemeen
Toerist negeert dure route Noord-Fryslân

Burdaard – De populariteit van de Noordelijke Elfstedenvaarroute onder boottoeristen blijft achter bij de verwachtingen. De doelstelling dat het project Noordwest-Fryslân duizenden extra vaarbewegingen zou opleveren, wordt niet gehaald. Dat zegt burgemeester Wil van den Berg van Ferwerderadiel. ,,Het rendeert op dit moment niet naar verwachting”, aldus Van den Berg. ,,De nieuwe vaarroute zou Ferwerderadiel een paar duizend extra vaarbewegingen opleveren. Maar dat aantal zien we nog niet in de praktijk.”
Medio 2013 werd de nieuwe vaarroute geopend. De noordelijke route werd hier en daar uitgebaggerd, er verdwenen flessenhalzen en obstakels en bruggen werden opgehoogd. Recreatieschap De Marrekrite legde gratis aanlegplaatsen aan. Het project kostte 28 miljoen euro, een bedrag dat grotendeels in het kader van het Friese Merenproject werd betaald door overheden. Met het bevaarbaar maken van dertig kilometer aan vaarwegen in Noord-Fryslân konden boottoeristen de hele Elfstedenroute bevaren, dus ook de noordelijke steden makkelijk bereiken. Het project moest de toeristische sector in de noordelijke regio een impuls geven.
Van den Berg heeft zijn onvrede gisterochtend geuit in het algemeen bestuur van recreatieschap De Marrekrite. In Burdaard wordt het beoogde aantal extra vaarbewegingen (4000) volgens hem niet gehaald, al kan hij niet zeggen hoeveel mensen wel komen. Het aantal passanten wordt niet nauwgezet geteld. Marrekrite-directeur Lourens Touwen erkent dat boottoeristen de nieuwe vaarroute nog onvoldoende weten te vinden. Hij vindt dat er meer aan promotie moet worden gedaan voor bijvoorbeeld de vele gratis ligplaatsen. ,,Dat dragen we niet uit omdat we het normaal vinden in Fryslân. Maar veel mensen van buiten de provincie weten er niet van.”
Van den Berg stelt dat gemeenten en provincie zich te snel hebben teruggetrokken uit het project. ,,Als overheid hebben we bij zulke projecten vaak de neiging om alleen de infrastructuur klaar te maken. In het vermarkten schieten we tekort.” Het was de bedoeling dat het lokale bedrijfsleven voor promotie zou zorgen, maar volgens de burgemeester is de sector daar te smal voor. Hij pleit voor hulp van Friese marketingorganisaties. ,,Er is nu niet één organisatie die dat op een goede wijze op zich neemt. Er moet iets gebeuren, of Merk Fryslân het nou doet of een andere organisatie.”
Touwen uit kritiek op de Fryslân-promotie in het algemeen. ,,Ik vind niet dat de watersport op een goede manier onder de aandacht van andere markten wordt gebracht.”
Meer hierover in de papieren krant van 26 juni 2015
http://www.frieschdagblad.nl/index.asp?artID=69717